Nākotnes “Laika mašīna” ceļotājus aizvedīs pagātnē

Pievienošanas datums: 01/07/2021

Strādājoša telefonbūdiņa, kosmonautu ķivere, minikrāsniņa vienai tējas krūzei, simtgadīgs frizieru salona aprīkojums – tās ir tikai dažas no vintidža lietām, kas piedzīvojumu un iedvesmas vietas “Nākotnes parks” apmeklētājus pārsteidz senlietu krātuvē un meistarotavā “Laika mašīna” Glūdas pagastā, Zemgalē. Turklāt tās var ne tikai aplūkot, bet arī aptaustīt un pat izmēģināt! Jau šobrīd piedāvājam spert 10 soļus pagātnē un iepazīt dažus eksponātus!

1. Joprojām strādājoša telefonbūdiņa

Vai ir iespējams no pagātnes sazināties ar tagadni? Ir, un to pierāda Nākotnes “Laika mašīna”! No 1952. gadā ražotās telefonbūdiņas, kurā iebūvēts septiņdesmito gadu taksofons, “Nākotnes parka” apmeklētāji var piezvanīt saviem draugiem un radiem. Senā telefonbūdiņa uz Zemgales plašumiem ceļu mērojusi no Dau-gavpils, kur to no nonākšanas metāllūžņos pārmaiņu laikos paglāba kolekcionārs Vladimirs, kas savā pa-galmā veidoja muzeju.

2. Logi ar senatnes auru

Tuvojoties “Laika mašīnas” ēkai, uzreiz pamanīsi ieapaļos, krāsainai mozaīkai līdzīgos logus. Ēkas iekšienē, kas pilna ar senatnes auru, tie izskatās vēl iespaidīgāk, jo veido burvīgas krāsu rotaļas, sevišķi saulainā laikā. Ap 1885. gadu darinātie logi ir atceļojuši no vēsturiskās Liepājas Eļļas ekstrakcijas fabrikas, un tajos joprojām ir oriģinālie stikli. Ja atbrauksi ciemos, arī tu varēsi vērot gaismas rotaļas!

3. Kosmonautu ķivere

Lai nu kas, bet kosmonautu ķiverei “Laika mašīnā” būs palikt! Tā ļoti piesaista gan mazo, gan lielo apmeklē-tāju uzmanību, jo kurš gan bērnībā nav sapņojis par lidojumu kosmosā?! Šo ķiveri pagājušā gadsimta sep-tiņdesmitajos gados izmantoja virsskaņas lidmašīnu piloti, kas lidoja tuvējā kosmosā. “Laika mašīnā” ķiveri var ne tikai aplūkot, bet arī aptaustīt!

4. Omes ledusskapis

“Laika mašīnas” mainīgajā ekspozīcijā ir apskatāms kāds omulīgas formas 1957. gada opītis – ledusskapis “Dņepr”. Ar to senlietu krātuves saimnieku – kolekcionāru Andri Karičkinu saista siltas bērnības atmiņas. Viņš veco ledusskapi atjaunoja, un tagad tas ir ieguvis stilīgas vintidža lietas izskatu, kas lieliski iederētos pat mūsdienīgā interjerā. “Kad ledusskapi ieslēdz – tas dūc kā bitīte, bet enģes joprojām čīkst kā toreiz bērnībā, kad pēc sastrādātām blēņām vienmēr varēja rast patvērumu pie omes, viņas omulīgajā virtuvē,” stāsta Andris. Bet kas ir ledusskapja plauktos? Brauc ciemos un uzzini!

5. Koka “Iž”

Spožais un izskatīgais 1949. gada dzelzs rumaks, ko tautā sauca par koka ižu tā smagnējās gaitas dēļ, bija pirmais eksponāts iespaidīgajai “Nākotnes parka” motokolekcijai. Šis braucamais iegūts no īpašnieka, kurš to nevēlējās paturēt sāpīgo bērnības atmiņu dēļ. Izrādās, viņa tēvam ļoti rūpējusi motokolekcija, tādēļ bērniem nav bijis ļauts vieniem pašiem to aplūkot, kur nu vēl aiztikt! Bet kuru puiku gan neinteresē motocikli?! Tādēļ bijuši arī pārkāpumi, un vainīgais bieži saņēmis sodu. Bet “Nākotnes parkā” retrotehniku drīkst gan aptaustīt, gan uz tās uzkāpt. Piesaki ekskursiju un pārliecinies pats!

6. Visdārgākais televizors

“Laika mašīnā” var aplūkot, iespējams, visdārgāko padomju laika televizoru! Kāpēc visdārgāko? Tāpēc, ka no Latgales uz Zemgali tas atgādāts ar helikopteru! Savulaik daudzos mājokļos tālrādis bija goda vietā, jo vakaros tas pulcēja visu ģimeni, lai melnbaltajā ekrānā skatītos “Panorāmu”, fanotu par hokeju vai sekotu līdzi daudzsēriju filmas “Četru tankistu un suņa” gaitām. Bet tūliņ jau televizors piedzīvos neparastas pārvērtības – tas tiks aprīkots ar krietni jaunākām tehnoloģijām, un jau drīzumā tajā varēs skatīties “Netflix”. Jaunatne to novērtēs!

7. Simtgadīgs frizieru salona aprīkojums

Vai vari iztēloties, kā dāmas pirms 100 gadiem tika pie modernām frizūrām? To noteikti palīdzēs iztēloties pilnīgi svaigs un nelietots frizieru salona aprīkojums, ko rotā gadskaitlis 1900. Izrādās, jau tolaik dāmu mati tika žāvēti ar elektrisku, ķiverei līdzīgu fēnu, un arī metāla izlietne pēc formas ir līdzīga mūsdienu analogiem. Šo frizieru salona aprīkojumu neskartu atrada Rīgā, kādas Krišjāņa Barona ielas ēkas bēniņos!

8. Minikrāsniņa

Vai esi kādreiz redzējis maziņu krāsniņu vienas tējas krūzes uzsildīšanai, kas ir īstas krāsns prototips gan ar skursteni, gan ar pelnu glabātavu? “Laika mašīnā” viens šāds eksponāts ir! Īpašu uzmanību tas izpelnās rūdītu ceļotāju vidū, kas šo minikrāsniņu ir apsvēruši izmantot telts uzsildīšanai.

9. Aptiekas skapis ar pievienoto vērtību

“Laika mašīnas” milzīgo un tumšo koka aptiekas skapi, kurā tiek glabātas dažādas zāļu pudelītes, mūsdienās var apskatīt vēl tikai vēsturiskās filmās un medicīnas muzejā. Kolekcionārs Andris to savā īpašumā ieguva no kādā veca Rīgas nama īpašnieka. Turklāt visus gaidīja pārsteigums – vēlāk, restaurējot skapi, tajā atrada slēptuvi ar naudu. Tādējādi “Laika mašīna” ieguva lielisku kolekcijas papildinājumu – 1722. gada monētas!

10. Gramofons skaistiem dzīves mirkļiem

Un, visbeidzot, čemodāntipa gramofons – tipisks zaļumbaļļu un ballīšu atribūts 20. gs. 40.–50. gados. Vecvecmāmiņu un vecvectētiņu paaudzei gramofons atmiņā atsauc jaunības līksmību un ballītes līdz saulrietam. Ierodoties “Laika mašīnā”, jaunā paaudze varēs apskatīt un arī paklausīties senču “Spotify”, kuram dziesmas mainījās atkarībā no vinila plašu pieejamības.

Un vēl – mopēds “Rīga 12” kā slavenajā filmā “Dāvana vientuļai sievietei”, pasaules kartes presforma, 140 gadus veca ar tvaiku darbināma virpa, simtgadīga metālgriežamā giljotīna, 1885. gada Karostas trepes, lielie svari, kas ražoti slavenajā “Silkeborg” rūpnīcā Dānijā.

Labāk vienreiz redzēt nekā simtreiz dzirdēt, tāpēc brauc ciemos uz piedzīvojumu un iedvesmas vietu “Nākotnes parks” Jelgavas novadā, Glūdas pagastā!

Senlietu krātuve un meistarotava “Laika mašīna” ir viens no topošās piedzīvojumu un iedvesmas vietas “Nākotnes parks” apskates objektiem, kurā var aplūkot pagātnes liecības un piedalīties radošajās māla kleķēšanas meistarklasēs. “Nākotnes parks” ir vieta, kur atpūsties gan ģimenēm, gan kolēģiem, gan draugiem! Tāpēc tūristi ir laipni aicināti apmeklēt arī ainavisko ābeļdārzu “Ābeles un bites”, iepazīt maģisko helikopteru pasauli helikopteru apkopes centrā un lidlaukā “Drošs lidojums nākotnē”, kā arī degustēt “Milzu!” un “Dabas dots” produktus. Uz tikšanos!

Ekskursijas notiek piektdienās, sestdienās un svētdienās, bet piknikot ābeļdārzā var arī citās dienās. Iepriekšēja rezervācija ir obligāta pa tālruni: +371 25713949 vai e-pastu: info@nakotnesparks.lv

Adrese: “Industriālais parks”, Glūdas pagasts, Jelgavas novads, LV-3040

Ekskursijas biļešu cenas:

• Pieaugušajiem un bērniem (no trīs gadu vecuma) – 8 eiro
• Ģimenes biļete (divi pieaugušie un viens bērns) – 22 eiro
• Ģimenes biļete (divi pieaugušie un divi bērni vai viens + trīs) – 28 eiro. Katram nākamajam bērnam (sākot no trim gadiem), kurš norādīts “3+ Ģimenes kartē”, ieejas biļete – 4 eiro

Biļetes cenā ir iekļauta ekskursija, kā arī “Milzu!” un “Dabas dots” produktu degustācijas.

Fotogrāfiju autori: Edijs Andersons, Kārlis Pildiņš, Inese Libere

Sekojiet līdzi jaunumiem:

Facebook: www.facebook.com/iedvesmasvietaNakotnesParks
Instagram: www.instagram.com/nakotnes.parks/